T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / GAZİOSMANPAŞA - Dobruca Ortaokulu

İNTERNET ve TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

     Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin gittikçe hızlandığı ve teknolojinin aynı hızla günlük yaşamımıza girdiği düşünüldüğünde cep telefonları, bilgisayarlar ve internet teknolojilerinin yaşamımızdaki vazgeçilmez yeri ve önemi bir kez daha açıkça görülmektedir. Bununla birlikte teknolojinin sorunlu kullanımının eğitim ve meslek hayatını ve sosyal hayatı olumsuz etkilediğini gözlemliyor, sizlerin de dikkatini buraya çekmek istiyoruz.

    İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanmaktadır.

Teknoloji bağımlılığının belirtileri

·         Yalnızca birkaç dakika diyerek saatler harcamak.

·         Çevrenizdekilere ekran karşısında geçirdiğiniz zaman hakkında yalan söylemek.

·         Uzun süre bilgisayar kullanmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikâyet etmek.

·         Anonim bir kişiliğe bürünmek, insanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih etmek.

·         İnternete girmek için yemek öğünlerinden, derslerden ya da randevulardan ödün vermek.

·         Bilgisayarınızın başında çok fazla zaman geçirdiğiniz için suçluluk duyuyorken bir yandan da büyük bir mutluluk duymak ve bu iki duygu arasında gidip gelmek.

·         Bilgisayarınızdan uzak kaldığınız zaman gergin ve boşluktaymış gibi hissetmek.

·         Gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak.

              Bilgisayar bağımlıları, makine karşısında zaman kavramlarını yitirmekte, bazen bütün bir günün geçtiğini bile farketmemektedirler. Yemeği, uyumayı, okula gigitmeyi, kısaca temel sorumluluklarını bilgisayar ile aralarında bir engel gibi görebilirler ve bunları yerine getirmeyi erteleyebilir ya da unutabilirler. Sanal dünya ile ggerçek dünya birbiriyle yarışır ve genelde kazanan sanal dünya olur. Kaçırılan randevular, uyku saatlerinin düzensizliği, ders başarısında  düşmeler, arkadaşlarla ggeçirilen zamanın kısıtlanması vb. gerçek yaşamdaki ilişkileri olumsuz etkiler.

 

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ders çalışırken cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin ortamdan uzak tutulması gerekmektedir.

Kısa süreli ilgilenseniz bile dikkatinizi dağıtmaya yetecek olan teknolojik aletlerin ders çalıştığınız ortamda kesinlikle bulunmaması çok önemlidir. Odanızda bilgisayar varsa bunu yalnızca ders içerikli konu anlatımları izlemekte kullanmanız gerekmektedir. Unutmayalım ki ders çalışırken telefonumuza gelebilecek bir mesaj bile dikkatimizi dağıtacak tekrar derse konsantre olmanız zorlaşacaktır.

Günlük internet kullanım saatlerini değiştiriniz. Haftalık internet kullanım sürelerini belirleyiniz. Ders dışındaki internet kullanımı için ders çalışma programınızı tamamladıktan sonraki saatleri seçmeniz hem başarınızı artıracak hem de internette daha az zaman geçirmenizi sağlayacaktır. Böylelikle dikkatinizin dağılması sorununuz ortadan kalkmış olacaktır. Geleceğinizi şekillendireceğiniz lise yıllarında , ders dışı internet kullanımınızı daha çok hafta sonu ve uzun tatillerde kullanmanız, doğru adımlar atmanızı sağlayacaktır.

Yapılan birçok araştırma gösterir ki, internette ve bilgisayar karşısında çok zaman geçiren kişiler giderek dış dünyadan ve sosyal hayattan uzaklaşmaktadır.Zamanla teknolojinin bağımlısı haline gelmektedir.Bu durum o kişinin hayatını pek çok açıdan olumsuz etkilemektedir.

Bunun yerine internet kullanım alışkanlığını azaltarak,ilgi ve yetenekleriniz yönünde okuldaki faaliyetlere-kulüplere katılmak, spor yapmak, bir müzik aleti çalabilmeyi öğrenmek, yabancı dilimizi geliştirmek, daha fazla kitap okumak ve gündemi takip edebilmek çok daha sosyal ve aktif bir birey olarak gelişmemizi sağlayacaktır.


GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI

1.İnternette geçirdiğin süreleri kontrol etmelisin. Hayat sadece İnternetten ibaret değildir. Arkadaşlarınla beraber gerçek hayatta da eğlenebilirsin.

2.İnternette karşılaştığınız herhangi bir bilgiyi başka kaynaklardan da sorgulayın ve doğruluğunu araştırın. Ayrıca, bir ödev hazırladığınızda, bulduğunuz bilgileri ve kullandığınız resimlerin kaynağını mutlaka belirtmelisiniz.

3.Tanımadığınız kişilerle sohbet etmeyin. Sosyal paylaşım sitelerinde kesinlikle tanımadığınız kişilerle arkadaş olmayın. Yeni arkadaşlar edinmek eğlenceli olabilir ancak unutmayın ki bazıları kendileri hakkında yalan söyleyebilir.

4.İnternet ortamında tanıştığın bir yabancıyla gerçek hayatta buluşmamalısın. Gerçekten tanışmak istediğin biri olursa yanında mutlaka aile bireylerinden bir yetişkin olmalı ve buluşmak için kalabalık yerleri tercih etmelisin.

5.İnternet ortamında kişisel ve özel bilgilerinizi vermeyin. Kullanılan şifreler hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşılmamalı, kolay elde edilebilecek yerlere yazılmamalı. Verdiğiniz ufak gibi görünen bilgiler bile kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir.

6.Tanımadığınız kişilerden gelen mesajları asla açmamalısınız. Çünkü bunlar genellikle uygunsuz, virüslü ya da gereksiz şeyler içermektedir. Bunlara karşı bilgisayarınızda mutlaka güncel bir anti-virüs ve güvenlik programı bulunmalıdır.

7.Size yapılmasını istemediğinizi başkalarına da yapmayınız. Kimseye hakaret, argo, küfürlü hitap etmemelisiniz. Yüzüne söylemek nasıl saygısız bir hareketse internet üzerinden yapmak da öyledir.

8.İnternet ortamında sizi rahatsız eden şeylerle  karşılaştığınızda ailenize, öğretmenlerinize ya da İhbarweb'e (www.ihbarweb.org.tr veya 0312 5828282 ) şikayet edebilirsiniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.10.2016 - Güncelleme: 28.08.2023 19:43 - Görüntülenme: 1691
  Beğen | 3  kişi beğendi