T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / GAZİOSMANPAŞA - Dobruca Ortaokulu

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Dobruca İlkokulu Gaziosmanpaşa´da Plevne İlkokulu´ndan sonra yapılan 2. İlkokuldur.
İlçemize Avrupa ( Balkanlar), Trakya ve Anadolu´da gelen insanlar İlçenin nüfus artışını ve buna paralel olarak hızlı denecek şekilde okul ihtiyacını artırmıştır. 1955 yılında Plevne İlkokulu ihtiyacını karşılayamaz hale geldiğinden ilçemizin Bağlarbaşı Mahallesinde oturan öğrenciler için cadde üzerinde bulunan dükkanlar dershane olarak kullanılmaya başlandı. Yeni bir okul için hazine arsası olan bu yere okul temeli atıldı. Süratle ilerleyen inşaat 1956-1957 Ders yılında öğretime yetiştirildi. 1956 yılında eğitim öğretime başlayan okulumuzun 4 Ekim 1958 tarihinde dönemin başbakanı rahmetli Adnan MENDERES tarafından resmi açılışı yapılmıştır.

Okulumuz adı üzerinde uzun düşünülmedi. Burada oturan halkın çoğunluğu Bulgaristan'ın Kuzeydoğusunda bulunan Dobruca´dan gelmişti. Böylece okulun adı "DOBRUCA İLKOKULU" olarak isimlendi.

Dobruca Bölgesi adını Dobruca Ovasından almaktadır. Dobruca Ovası ise Tuna Nehri´nin oluşturduğu kıyı delta ovasıdır. Dobruca Ovasında Yüzyıllar boyunca elde edilen yüksek verimden dolayı diğer adı "Altın Dobruca" dır. Tuna Nehri´nin taşıyarak biriktirdiği alüviyal madde nedeniyle burada "ÇERNOZEM" denilen karatoprak mevcuttur. Dobruca Ovası bugün %70 Romanya topraklarında, %30 civarında Bulgaristan´dadır.

Önceleri çift öğretim yapılan okulda ertesi yıl; üçlü öğretim yapılmaya başlandı. Bahçeye kurulan iki baraka ile 4 dershane ilave edilmesine rağmen üçlü öğretime ancak Ertuğrul Gazi İlkokulu açıldıktan sonra son verilerek ikili öğretime başlanmış oldu.

Yıllar önce yerinde üzüm bağları bulunan DOBRUCA İLKOKULU bu güne kadar seçkin idareci ve öğretmen kadrosu ile yüzlerce hayırlı evlat yetiştirmenin gururu ile haklı olarak İlçemizin sayılı, tercih edilen okulu olmanın kıvancını daha yıllarca taşıyacaktır.

Zorunlu Eğitim-Öğretimin 8 yıla çıkması ile 1997–1998 Eğitim-Öğretim yılında "DOBRUCA İLKÖĞRETİM OKULU" oldu.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.07.2013 - Güncelleme: 28.08.2023 19:42 - Görüntülenme: 5940
  Beğen | 8  kişi beğendi

Etiketler :
dobruca ortaokulu,